Eikö ledi vieläkään pala kaikissa kodin valaisimissa? – Perusteita muiden lamppujen käytölle ei enää löydy

Illat pimenevät jälleen vauhdilla ja valaistusta tarvitaan lisää niin ulkona kuin sisällä. Ensi viikolla 5.-11.10. vietetään Energiansäästöviikkoa. Se on hyvä hetki käydä läpi kodin valaistus ja tarkistaa, palaako valaisimissa vielä energiatehottomia halogeenejä tai muita vanhoja lampputyyppejä ja vaihtaa ne ledeihin.  

– Ledit ovat tällä hetkellä niin energiatehokkuudeltaan kuin valon laatuun liittyviltä ominaisuuksiltaan paras vaihtoehto kaikkeen kodin valaisuun, sanoo kodin energiankäytön asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta.

Erityisesti vanhojen halogeenien vaihtaminen ledeiksi tuottaa säästöä sähkölaskuun. Kun 50 wattisen halogeenin vaihtaa tyypilliseen noin 6 wattiseen lediin, energiankulutus pienenee 80 prosenttia.  Näitä halogeenivalaisimia on ihmisillä edelleen paljon käytössä, Päivi Suur-Uski kertoo.   

Jos valaistus toimii jo nyt ledeillä, lisää säästöjä ja käyttömukavuutta saa valaistuksen ohjauksella.  Erityisesti ulkovalaistuksessa, jossa käyttöajat ovat tyypillisesti pitkiä, liiketunnistukseen tai aikaohjaukseen perustuva valaistuksen ohjaus on käytännöllinen ja vähentää energiankulutusta merkittävästi.

Vaikka ledit kuluttavatkin erittäin vähän sähköä vanhoihin lampputyyppeihin verrattuna, valot kannattaa edelleen sammuttaa, kun huoneessa ei oleskella, Päivi Suur-Uski muistuttaa.

Ledivalaisimien polttimon vaihdettavuus ei ole enää oleellista

Kiinteitä ledivalaisimia hankittaessa kuluttajia saattaa askarruttaa led-polttimon vaihdettavuus.  Polttimoa kun ei tällaisissa valaisimissa useinkaan voi vaihtaa, kuten perinteisissä hehku- tai halogeenilampuille suunnitelluissa valaisimissa, vaan polttimo on kiinteä osa valaisinta. Päivi Suur-Uskin mukaan tämän kysymyksen voi unohtaa.

– Ledivalaisimet ovat niin pitkäikäisiä, jopa yli 20 vuotta, että pelkoa polttimon jatkuvasta vaihtotarpeesta ei ole. Kahdessakymmenessä vuodessa teknologia tekee taas harppauksen eteenpäin, jolloin valaisin voi olla muutoinkin mielekästä vaihtaa. Suurin osa valaisimen ympäristökuormituksesta syntyy käytön aikaisesta energian kulutuksesta, ei lampun tai valaisimen valmistuksesta. 

Toinen kuluttajia tällä hetkellä askarruttava kysymys on uusien ledivalaisinten yhteensopivuus himmentimien kanssa. Jos valoja halutaan himmentää, kannattaa hankintavaiheessa varmistua siitä, että käytetty himmennin on yhteensopiva valaisimen tai ledilampun kanssa. Myös yhteensopivuusongelmia esimerkiksi halogeenivalaisimissa käytettyjen vanhojen himmentimien kanssa voi tulla vastaan, kun ledien vaatima teho on niin pieni.

Valaisinmyyjältä kannattaa selvittää tuotteen vaihtomahdollisuus siltä varalta, että himmennys ei toimi. Isompia valaistusremontteja tehdessä sähkömies osaa auttaa yhteensopivuusongelmien välttämisessä, oltiinpa sitten hankkimassa uusia led-valaisimia, valaistuksen ohjausjärjestelmää tai himmennyskytkimiä jo olemassa olevaan valaistukseen.       

Vastaa