Valojen ja valaistuksien kehitys ajan saatossa

Tänä päivänä valot ovat välttämätön osa elämäämme ja osittain jopa lakimääreistä. Autoilla ajaessa on käytettävä ajovaloja, oli sitten päivä tai yö, kaupungeissa ja niiden ulkopuolella on katuvaloja joka puolella, joiden avulla näemme ajaa sekä kävellä, kannattaa vilkaista tämän kaltaisia juttuja autotjaliikenne.fi sivustolta. Valoilla myöskin luodaan taidetta, joka on hyvin vahvasti näkyvillä näin joulun tienoilla varsinkin, jokainen kaupunki panostaa joulukoristeisiin sekä jouluvaloihin ja joulun aikaan myös suurimmalla osalla on kotikin koristeltu jouluvalaistuksin. Mitä olisikaan joulukuusi ilman valoa?

Moni myöskin tykkää sisustaa asuntoaan erilaisilla valoilla, oli kyseessä kaunis pöytälamppu, olohuoneen jalkalamppu tai sitten kauniit LED-valot television alapuolella tai hyllykköä kaunistamassa.

Valaistuksen monet käyttötarkoitukset

Ilman valoa elämää tällä planeetalla olisi vaikea kuvitella, vaikka esi-isämme pärjäsikin vain tulen tuottamalla valolla. Näistä kahdesta nykypäivän helpotuksesta, sähköstä ja valaistuksesta voimme kiittää kahta Yhdysvaltojen perustajaa joiden nimet ovat Thomas Edison ja Benjamin Franklin. Hyvin todennäköistä että ilman Benjaminia emme tällä hetkellä voisi nauttia autoilusta, internetistä taikka modernista ruoanlaitosta.

Kaupungeissa kuitenkin riittää autoilijoita sekä nimenomaan autoja, joista voitkin lukea osoitteessa citycar.fi

Autoilu onkin muuttunut paljon, kulkien käsi kädessä valaistuksien kehityksen kanssa. Nykyään auton etuvaloissa on kolme tilaa: ajovalot, sumuvalot sekä pitkät, näistä viimeisintä käytetäänkin vain pilkkopimeillä teillä, joissa ei ole katuvalaistusta ja ne pitää vaihtaa tavallisiin, kun tulee toinen auto vastaan.

Kuten kaikki sähkö, etuvalot vievät osan auton akusta ja mitä enemmän nämä valot ovat kehittyneet niin sitä suurempi elinikä tälle auton akullekkín on tullut. Toki myös auton takavalot ovat tärkeässä asemassa, niiden keskeltä löytyy pakkivalo joka varoittaa muita autoilijoita kun peruutat joten voisi olla todella vaarallista ajaa autoa jos autoissa ei olisikaan valoja.

Thomas ei siis ilman sähköä olisi voinut keksiä hehkulamppua josta kaikki tämän päivän valaistukset ovat saaneet alkunsa. Hänen ansiosta voimme turvallisemmin ajaa pimeässä, saamme koristaa asuntoamme kaikenlaisilla upeilla valaistuksilla, näin ollen myös näemme kävellä talojemme sisällä ilman että koemme sen kivuliaan legopalikan jalkamme alla. Mitä siis olisikaan joulu ilman Edisonia? Ei tarvitse siis jouluaattona pelätä, että yksikään kynttilä polttaisi olohuoneen joulukuusen. Eikä unohdeta liikennevaloja, jotka ennalta ehkäisevät vaaratilanteita risteyksissä ympäri maailmaa.

LED-valot ovatkin tulleet tällä vuosituhannella valokeilaan, ne ovat tavallisia lamppuja kirkkaampia sekä myös silmille miellyttävämmät, moni automerkkikin on ottaneet LED lamput autoihinsa.

Valo on siis meille elinehto nykypäivänä ja ajan kanssa se tulee kehittymään lisää, muuttuen ekologisemmiksi ja halvemmiksi.

Vastaa