Anna naapurin valaista kotisi – Uusiutuvaa energiaa pientuottajilta


Väreen myyntijohtaja Satu Kuusinen Allas Sea Poolilla 13.4.2019 järjestetyssä Sunplugged-konsertissa, jossa onnistuttiin tuottamaan kaikki konsertin vaatima sähkö itse. Tuotantotapoina olivat aurinkopaneelit sekä 20 polkupyörää. Kuva: Olivier Béaslas

Sähkösopimuksiin liittyviä valintoja ja päätöksiä pidetään useimmissa kotitalouksissa hyödyttöminä; vaihtoehtojen vertailu eri sähkötuotteiden kesken tuntuu turhalta. Usko siihen, että vaihtamalla paranisi, on vähäistä – pysyminen vanhassa mallissa tarjoaa helpon pakotien.

Ilmastonmuutosten kaltaiset megatrendit tekevät aiheesta kuitenkin koko ajan tärkeämmän, ja herätyksiä omien valintojen vaikutuksiin tarvitaan. Vastuullisten valintojen tekeminen energia-asioissa tuntuu kuitenkin vaikealta.  

– Sähköyhtiöt tuovat edelleen kuluttajien mieliin kuvan isoista savua tupruttavista voimalaitosten piipuista, myöntää Väreen myyntijohtaja Satu Kuusinen. – Tarjolla on kuitenkin hyvä valikoima myös muita tuotantotapoja ja palvelumalleja.

Yksi hyvä vaihtoehto on hankkia aurinkopaneelit omalle katolle. Jos omat paneelit eivät ole vaihtoehto, löytyy tapoja hyödyntää muiden aurinkopaneeleja ja hajautettua pientuotantoa. Tätä on Väreen Lähisähkö.
 


Väreen asiakaskunnassa on jo yli 1500 lähisähkön tuottajaa ympäri Suomen, määrän kasvaessa jatkuvasti. Kuva: Kari Vesterinen


– Lähisähkössä on kyse omavaraisuuden toteuttamisesta ja myymisestä, Satu Kuusinen kertoo. – Asiakas voi hankkia katolleen aurinkopaneelit, joiden tuottaman sähkön hän pystyy hyödyntämään ja säästämään kustannuksia. Meiltä Väreeltä sellaiset saa vaivattomasti.

Ylimääräisen itse tuotetun sähkön voi myydä Väreelle, joka puolestaan tarjoaa sitä niille, joilla ei omia paneeleita ole. Näin asiakkaasta tulee energiantuottaja, joka mahdollistaa aidosti puhtaan sähkön myös naapurin pistorasiaan.

Väreen asiakaskunnassa on jo yli 1500 lähisähkön tuottajaa. Määrä kasvaa vauhdilla ja on selvää, että kehitys tulee jo lähivuosina muokkaamaan koko energiajärjestelmän rakenteita – kuluttajien ja kestävän kehityksen eduksi. 

Lähisähkön avulla ilmastonmuutokseen voidaan vaikuttaa hyödyntämällä oman arvomaailman mukaista energiaa. Satu Kuusinen toteaakin, että etenkin kuluttaja-asiakkaiden pitäisi pystyä vaatimaan sähköyhtiöltään nykyistä enemmän.

– Toimialaa voidaan pitää kaavoihin kangistuneena, mutta suuri haaste on myös siinä, kuinka kuluttajat saadaan kiinnostumaan niistä vaihtoehdoista, joita heille on tarjolla. Sähkön ostaminen on tänä päivänä verrattavissa maitopurkin valintaan – se otetaan, mikä käteen helpoimmin tarttuu, ja sisältö on kaikilla sama. Me teemme töitä sen eteen, että asiakkaalle on tarjolla aidosti yksilöllisiä, arvomaailmaan ja elämäntilanteeseen sopivia kokonaisratkaisuja. Teksti: Timo Mansikka-Aho


Väre on Kuopion Energian, Savon Voiman, Jyväskylän Energian ja Lappeenrannan Energian yhdessä omistama energiapalveluyhtiö, joka aloitti toimintansa 1.1.2019. Väre on alallaan Suomen neljänneksi suurin, palvellen yli 250 000 asiakasta ympäri Suomen. vare.fi

Vastaa